NIEUWE UITGAVEN 2011
Jaar index
Letterlijk en Figuurlijk. Strips kun je beter lezen.
Joost Pollmann

Elke literaire uitgever heeft ze plotseling in het fonds: grafische romans. Dat zijn strips, nog wel, maar ze gaan over oorlog en liefde, godsdienst en gekte. Over volwassen thema’s in een gerijpte beeldtaal. ‘Letterlijk & Figuurlijk - Strips kun je beter lezen’ legt uit hoe je grafische romans zou moeten lezen. Langzaam, met oog voor beslissende details. Creatief, zoekend naar denkbeelden. En sensueel, want er valt veel te ruiken, te horen en te voelen. Dat strips beter gelezen kunnen worden: daarover bestaat geen twijfel. ‘Letterlijk & Figuurlijk’ is bedoeld voor ontwikkelde mensen met minder ontwikkelde ideeën over strips en beschrijft de artistieke mogelijkheden van de verhalende tekenkunst. Hoe literair kan een beeldverhaal zijn? En hoe ziet de toekomst van het medium eruit? Alle illustraties die nodig zijn om aan ‘ongebeelden’ duidelijk te maken wat er speciaal is aan de hedendaagse strip, komen in dit boek aan bod. (uitgever)
Marten Toonder. Een heer vertelt.
In Marten Toonder, een heer vertelt neemt filmmaker Robin Lutz u mee in de laatste levensjaren van een groot schrijver en verteller. Tussen 1993 en 2005 hadden zij meer dan vijfentwintig gesprekken, beginnend in Ierland (waar Marten Toonder sinds 1964 woonde), maar ook later in het Rosa Spier Huis in Laren, tot drie dagen voor zijn dood.
In de hier gebundelde gesprekken komen onderwerpen ter sprake die Marten nooit spontaan zelf zou aansnijden, niet uit schaamte of wat voor afwijzende gevoelens dan ook, maar omdat dit soort zaken alleen in een persoonlijk gesprek aan bod komen. Aangezien Marten aan het einde van zijn leven niet meer kon tekenen noch schrijven restte hem enkel het gesproken woord. De vragen van Robin Lutz zijn dan ook vaak de opmaat voor een openhartige Toonderiaanse monoloog over de dagelijkse beslommeringen, gevoel en verstand, leven en dood, zijn familie, en wat het betekende ruim 90 jaar oud te worden.
De geestig-diepzinnige dialogen gaan vergezeld van uniek fotomateriaal.
Tekenen & Schilderen. (herdruk)
Fantasylandschappen en Stadsgezichten .

Dit boek is bedoeld voor de geoefende kunstenaar maar is ook geschikt voor studenten van de academie. Het boek leert fantasybeelden trefzeker weer te geven en gaat in op de achtergronden van afbeeldingen. De focus ligt bij het maken van fantasy landschappen en stadsgezichten, maar de informatie is net zo goed van toepassing op elke andere vorm van realistisch schilderen.
Harige en Pluizige Fantasy Dieren Tekenen.

Wat krijg je als je een mens kruist met een paard (of met een hamster of een kolibrie)? Dan ontstaat er een antropomorf dier; een dier met menselijke eigenschappen. In dit boek word je stap voor stap geholpen bij het tekenen van allerlei dierenpersonages, van sluipende katten en keffende honden tot galopperende paarden en allerlei vogels. Boordevol inspiratie voor het tekenen van een wereld vol gave personages - van konijnenmeisjes tot glamourterriërs, ninja-eekhoorns en leeuwenkoningen die niet kunnen wachten om uit jouw fantasie tevoorschijn te springen.
Thé Tjong Khing, van strip tot sprookje.

Ondanks zijn vele bekroningen is over de beroemde Haarlemse illustrator Thé Tjong-Khing (Purworedjo, Indonesië, 1933) nooit een overzichtswerk verschenen, een lacune die met dit prachtige boek wordt opgevuld. Aan de hand van archiefonderzoek en interviews met de illustrator zelf, zijn collega's en andere betrokkenen bij zijn werk, maar vooral van zijn prachtige illustraties in heel verschillende stijlen, ontstaat een compleet beeld van deze veelzijdige kunstenaar.
Bernaerts Strip Veiling Catalogus 2011
Sapperloot 9 - Kuifje in 100 talen, een reporter op reis.
Eind 2010 zullen de avonturen van ‘Kuifje’ in 100 verschillende talen verschenen zijn. De Nederlands-Belgische ‘Kuifje’-club Het Hergé Genootschap neemt deze gelegenheid te baat om het boek ‘Kuifje in 100 talen - een reporter op reis’ te presenteren. In het boek kan je volgen hoe de rosse, gekuifde stripreporter de wereld veroverde.
De eerste albums van ‘Kuifje’ verschenen in het Frans. We spreken dan over 1930. Pas in 1946 verschenen de ‘Kuifje’-albums ook in het Nederlands en zes jaar later volgden de Engelse, Duitse en Spaanse vertalingen. De start van een veelheid vertalingen waardoor de avonturen van de bekende stripheld al in de jaren ‘60 niet alleen in de meeste Europese talen konden gelezen worden maar ook in Amerika, Brazilië en Turkije. Na het overlijden van geestelijke vader Hergé in 1983 stond de teller van het aantal vertalingen al op 33. Er bestaan ook ‘Kuifje’-albums in o.a. het Brussels, het Antwerps en het Hasselts.
Sapperloot 10 - Wie is Wie in de wereld van Hergé.
Het boek is alfabetisch geordend; het begint met de Nederlandse stripfan Cornelis Jan Aarts (die in 1971 over Hergé en Kuifje schreef) en het eindigt bij Alfred Zwaenenpoel, de directeur van Le Vingtieme Siecle; hij is de man die op het eerste plaatje van Sovjets is afgebeeld. Ook veel personen die pas na het overlijden van Hergé tot "zijn wereld" zijn toegetreden (denk aan alle Kuif-o-logen", maar ook aan de acteurs van de komende Kuifjefilm) worden in het boek vermeld.
Het boek telt maar liefst 272 pagina's en geeft een beschrijving van alle bekenden uit de wereld van Hergé. In totaal zijn er 1.040 personen beschreven: vrienden, vriendinnen, collega's, personen die hem hebben geïnspireerd (denk aan filmregisseurs, acteurs, auteurs) en personen die door hem zijn geïnspireerd (andere striptekenaars, schrijvers en fans).
Het Amsterdam van Theo van den Boogaard.

Theovan de Boogaard is de grote verbeelder van de stad Amsterdam. Het boek is een unieke rindgang door de stad aan de hand van zijn prenten en strips. Naast karakteristieke plekken en veranderingen in straatbeeld en cultuur bevat het ruim dertig pagina's met niet eerder gepubliceerde grote prenten. Deze vormen samen een tekstloze strip over het nooit gerealiseerde maar historische plan voor een ondergrondse busterminal bij het Centraal Station. Voor rasechte Amsterdammers is dit een fantastische mogelijkheid om de stad door andere ogen te zien, voor bezoekers de ideale herinnering aan Amsterdam. Het voorwoord van deze bijzondere stadsgids is geschreven door Bert Gerlagh, Conservator Tekeningen en Prenten van Stadsarchief Amsterdam.
De Tomeloze Tijdreizigers

Op 19 december 2010 vierden Suske en Wiske hun 65e verjaardag. CODA Museum organiseert een grote tentoonstelling over Suske en Wiske, die van 22 januari tot 30 oktober 2011 te zien is.
Omdat Suske en Wiske dwars door alle tijden heen avonturen beleven, noemt CODA hen ‘De tomeloze tijdreizigers’. Geen tijdsbarrière houdt hen tegen. Tijdens de tentoonstelling lopen bezoekers - omgeven door meer dan levensgrote stripfiguren - als het ware door de stripalbums heen. Zo zijn er diorama’s over De Dulle Griet en Lambiorix. De tentoonstelling is een afgeleide van de eerdere tentoonstelling in het Limburgs Museum, maar bevat één geheel nieuw deel. Het album Het Witte Wief vormt hier de basis voor. De Veluwe en de sagen die zich hier afspelen, leveren veel leuke en wetenswaardige informatie en beelden op. Voorwerpen uit de omgeving werpen een nieuw licht op deze verhalen.


Digitaal Fantasy tekenen.

Dit boek is een onmisbaar naslagwerk voor tekenaars van fantasyverhalen die een digitaal meesterwerkje willen leren maken. Op de bijbehorende cd-rom staat een groot aantal woestelingen, orken, draken, elfen en tovenaars. Je kunt de enorme reeks personages, accessoires en achtergronden op vele manieren met elkaar combineren, waardoor ze ook heel goed samengaan met je eigen fantasycreaties. Zowel beginnende als ervaren fantasytekenaars vinden hier handige hulpmiddelen, zodat een fantasywereld in een handomdraai kan worden gecreëerd - zelfs als je niet kunt tekenen!
Met de bijgeleverde cd-rom kun je meer dan duizend verschillende fantasypersonages en -wezens maken.
Geschikt voor Mac en Windows. Werkt met Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements en Corel Paint Shop Pro.
Manga Modetekenen. Teken Hippe outfits en coole figuren.
Manga is het Japanse equivalent van een strip. Typerend hierin zijn de grote ogen en de natuurlijke actieposes die de figuren hebben. Na het korte hoofdstuk 'Tekengerei en technieken' volgen nog vijf hoofdstukken. In 'Lichamen tekenen' is vooral de anatomie belangrijk. Proporties, verschillen tussen mannen en vrouwen, handen en voeten. In 'Gezichten tekenen' gaat het over zaken als vorm, ogen, monden of neuzen. Dan komt 'Kleding tekenen'. De kleding van personages in een strip accentueren hun persoonlijkheid. In Mangamode is de kleding zwierig en dus moet de tekenaar ook soepele stoffen kunnen tekenen.I n 'De omgeving creëren, stap voor stap' zie je de decors waarin de personages zich bevinden: slaapkamer, klaslokaal. Perspectief is hierin erg belangrijk. Een vrij uitgebreid register besluit dit aantrekkelijke, maar niet eenvoudige boek
De Kunst van Hergé. Deel 3 - 1950-1983.

Het derde deel van de serie De kunst van Hergé behelst misschien wel het mooiste werk dat Hergé ooit maakte. Denk aan de klassieker Het zwarte goud, zijn fantastische Kuifje-tweeluik over de maan, het meesterwerk De zaak Zonnebloem, het sublieme Cokes in voorraad en het alom geprezen Tibet. Ook voor dit deel heeft Hergé-kenner Philippe Goddin een uitmuntende keuze gemaakt uit het werk van de meester en het van deskundig commentaar voorzien, waardoor de lezer een goede indruk krijgt van de veelzijdigheid van Hergés talent. Met de vele illustraties en de uitstekende keuze uit niet eerder uitgebracht werk is ook deel drie in de serie De kunst van Hergé een niet te missen naslagwerk voor iedereen die het werk van Hergé een warm hart toedraagt.
Portret en figuur tekenen. Anatomie en Techniek.  (herdruk)

Dit boek is een klassiek naslagwerk over het tekenen van de menselijke figuur in al haar verschijningsvormen. Het bevat uitgebreide informatie over bouw en werking van het skelet en de spieren, en dat is de basis voor het goed weergeven van het menselijk lichaam. Vanuit verschillende aanzichten worden portret en figuur in uiteenlopende standen anatomisch tot in detail toegelicht. Zeer gestructureerd en gedetailleerd van opzet is dit boek uiterst bruikbaar voor tekenaars van elk niveau.
Kinderen van Kuifje. Hergé en zijn erfgenamen.
Meteen na de Tweede Wereldoorlog sloegen een verzetsstrijder en een collaborateur de handen in mekaar. De eerste (de jonge Waalse uitgever Raymond Leblanc) waste de tweede (de door zijn collaboratie met de Duitse bezetter verbrande striptekenaar Hergé) wit, en stichtte het weekblad Kuifje. Het was het begin van een mondiaal succesverhaal waarbij Kuifje en zijn bedenker nagenoeg de hele wereld veroverden, met als voorlopig hoogtepunt de verfilming door Steven Spielberg en Peter Jackson. Toon. Horsten ging op zoek naar de artistieke erfenis van Kuifje en Hergé. Hij had vlak voor diens overlijden een exclusief gesprek met Raymond Leblanc, zocht Hergé's eerste assistent op, sprak met medewerkers van het weekblad Kuifje, met tekenaars die vandaag nog steeds in de Klare Lijn van Hergé werken en met de biograaf van de tekenaar. Daarmee schetst Kinderen van Kuifje een fascinerend en veelzijdig beeld van bijna zeventig jaar strips maken. Een stripgeschiedenis verteld door de mensen die haar geschreven en vooral getekend hebben.
Politiek in Prent 2010
De negentiende editie van de tentoonstelling Politiek in Prent is op dinsdag 11 januari geopend in Perscentrum Nieuwspoort. Hieraan voorafgaand veilde Alexander Pechtold een aantal politieke spotprenten die de deelnemende kunstenaars ter beschikking stelden. Hierna volgde de uitreiking van de INKTSPOTPRIJS voor de beste politieke spotprent van 2010 aan Peter van Straate. De tentoonstelling Politiek in Prent 2010 biedt een overzicht van de beste politieke tekeningen van 2010 van 28 politiek tekenaars. De tentoonstelling wordt gedomineerd door prenten die de ontucht in de katholieke kerk, de verkiezingen en de bezuinigingen in de kunstsector voor het voetlicht brengen. Vanuit het buitenland vormen de financiële situatie van Griekenland, het zorgplan van Obama en de voortdurende crisissfeer in Afghanistan, Iran, Irak en Noord-Korea de belangrijkste thema's.
De Striptekenkunst van Thé Tjong Khing.
Ruim geïllustreerde brochure over de strips van Thé Tjong-Khing met teksten van Mat Schifferstein en Rob van Eijck. Uitgebracht ter gelegenheid ter gelegenheid van de grote overzichtstentoonstelling van het werk van Khing in het Haags Letterkundig Museum, die in oktober opent.
De Stripdagen 2011 officieel programmaboek - De Grafische Roman, Plaatjes met praatjes.

De Stripdagen en de uitreiking van de Stripschapprijzen worden jaarlijks georganiseerd door
Het Stripschap, Nederlands centrum voor belangstellenden in strips. De doelstelling van deze vereniging is de promotie van het beeldverhaal in al haar facetten. De Stripdagen wordt op zaterdag 12 en zondag 13 maart in Evenementenhal Gorinchem voor de 43e keer gehouden en voor de 38e keer reikt Het Stripschap de Stripschapprijs uit. Dit is de belangrijkste stripprijs van Nederland. Deze prijswordt op zaterdag 12 maart uitgereikt door Piet IJssels, burgemeester van Gorinchem. Voorafgaand worden ook de Stripschappenningen voor de P. Hans Frankfurtherprijs en Albums van het jaar, en de Bulletje en Boonestaak Schaal uitgereikt.
Borge Ring. Geanimeerd gesprek / Animated Conversation

Begin dit jaar, om precies te zijn 17 februari vierde Børge Ring zijn negentigste verjaardag. Met deze uitgave viert het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf ) deze bijzondere gelegenheid van een van de grootmeesters van de Nederlandse animatiefilm. De tekst is een speciale uitgave van het interview met Børge Ring door Hans Walther in 2004 uit het boek Geanimeerde Gesprekken, interviews met animatiefilmers.

De Bommelparade
Home
LUTZR001
ALEXR001-01 2011
CIBOS004
POLLM008
AKVEL001
BERNV032
BOERA009
BOERA010
BOOGB003
CODAA001
CROSS002
FLORS002
GODDI029
GORDL001-05
HORST001
IJSSEL018
KHING001
STRIPS041
WALTX002
VERHA001
2010
2008
2009
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020