Comic book Reference Bibliographic Datafile
NIEUWE UITGAVEN 2009
Jaar index
Loslopend Wild
De nieuwe Vlaamse stripgeneratie.

In dit interview boek geeft stripjournalist Geert Deweyer in samenwerking met het Vlaams Fonds voor de Letteren een actueel beeld van de moderne generatie Vlaamse striptekenaar. Voor het eerst wordt een generatie van auteurs op deze manier aan een publiek voorgesteld : Kim Duchateau, Ilah, Pieter De Poortere, Brecht Evens, Randall. C, Serge Baeken, Maarten Vande Wiele, Judith Vanistendael, Conz, Stedho, Jeroen Janssen, Philip Paquet, Olivier Schrauwen. Geert de Weyer wilt ook aantonen dat de nieuwe generatie stripauteurs vanuit hun hart en buikgevoel werken, dat ze niet langer gedreven zijn door de oude stripgrootmeesters, maar dat ze bijvoorbeeld eerder hun heil zoeken bij schilders, beeldhouwers of illustratoren. Inclusief DVD documentaire 'De strip hertekend' van Thomas Goorden.
Het Elfenrijk
Tekenen & Schilderen

Linda Ravenscroft is een engelse illustratrice die met pen, penseel en gouache haar fantasie tot leven brengt. Zij laat zich inspireren door kunstenaars als Alphonse Mucha en William Morris en door haar belangstelling voor het onverklaarbare.
Deze fantasievolle stap-voor-stap handleiding van Linda Ravenscroft laat zien hoe je een complete elfenwereld creëert. Niet alleen betoverende elfenfiguren, maar ook paddestoelen, gebladerte, luchten en bosvruchten. De gedetailleerde illustratieszijn voor beginners een inspiatiebron om zelf te gaan ontwerpen.
Manga meisjes tekenen.

Met de charmante, elegante karakters in shoujo - een van de populairste mangastijlen - bevat manga shoujo uitgebreide informatie over alle aspecten van deze Japanse animatie- en striptechniek. Het boek gaat in op verhaallijnen, romantiek en de relaties tussen de karakters die shoujo zo bekend en geliefd hebben gemaakt. Daarnaast wordt het werk van bekende mangatekenaars getoond, iets waar de echte mangafan zeker van zal genieten.
Manga meiden tekenen

Rebellenleiders, spionnes, magische elfenkoninginnen, gevechtspilotes, koppige tienermeisjes of ontzagwekkende half-vrouw / half-dierlijke godin. Iedereen die manga wil tekenen moet deze krachtige bishoujo kunnen tekenen (prachtige vrouwen). En iedereen kan dat ook met hulp van Christopher Harts beproefde stap-voor-stapinstructies en illustraties van toptekenaars uit het veld. Dit boek bevat alles wat je nodig hebt om zelf mangavrouwen te creëren.
Duizend Bommen !  Index nrs 21 - 30

De derde index van het glossy blad van Het Hergé Genootschap.
Sapperloot-8, Kuifje in het land der Perzen

In deze studie van Kuifje albums vertelt Jos van Impe aan de hand van de recente geschiedenis van Iran hoe Kuifje in deze islamitische staat wordt uitgegeven. Met de komst van de Ayatolla's verdween de florerende Kuifje uitgever en ging de strip ondergronds. Ondanks dat Kuifje in de illegaliteit verdween is dit niet te vergelijken met de westerse Underground, veel plaatjes werden hertekend om aan te laten sluiten bij het streng islamitische gedachtengoed.
Jos van Impe heeft een verzamelgebied gekozen dat ondertussen een hype is geworden onder Kuifje fans, namelijk het verzamelen van Kuifje albums in andere talen en dialecten. Voor fans is het interssant dat Jos van Impe deze curiose feiten op papier heeft gezet.
De Reizen van Alex - Egypte (3)

Het derde deel over Egypte begint met de rijke stad Thebe, met de twee tempels op de west oever. De Nijl stroomafwaarts volgend is het volgende heiligdom de tempel van Hathor in Dendera. De volgende platen laten de Tempel van siti in Abydos zien en Armana, de stad van  farao Achnaton.
Dan volgen de Pyramisen. Eerst de getrapte pyramide van Djoser in Sakkara, en daarna op het plateau van Gizeh de drie wereldberoemde pyramiden van farao Cheops, Chefren en Mykerinos. De majestueuze Sfinx bewaakt deze site. Morales en Martin geven een inpressie van mogelijke bouwtechnieken van de pyramiden en tonen de verschillende bouwfasen.
Een boktor met gesteven kraagje.
Over het menselijke van dieren in strips

Eenden in matrozenpakjes. Nazi¿s met kattenkoppen. Mannen die kunnen vliegen en honden die kunnen praten. Die gemengde levensvorm  "half dier, half mens"  gedijt nergens beter dan in de stripwereld, waar Ignatz Mouse sinds 1913 bakstenen gooit naar het verliefde hoofd van Krazy Kat. En ook in Duckstad en Rommeldam maken pratende en aangeklede dieren al decennialang de dienst uit. In Een boktor met gesteven kraagje worden de verschillende verschijningsvormen van het stripdier bestudeerd, gerubriceerd en afgebeeld. Niet lukraak, maar volgens een helder plan: dieren als dieren, dieren als mensen, mensen als dieren, mensen als (on)mensen. Het boek sluit af met een uitgebreide zoo-index: welke dieren vind je in welke strip.
Politiek in Prent 2008

In de tentoonstelling Politiek in Prent 2008 nemen dit jaar 28 tekenaars met ieder zes tekeningen deel. Speciale aandacht wordt geschonken aan Tom Janssen, de winnaar van de Inktspotprijs 2008. Daarnaast gaat extra aandacht uit naar de onlangs overleden tekenaar Fritz Behrendt die er vanaf de allereerste editie van Politiek in Prent bij was.
De kredietcrisis, het rumoer rond de film Fitna van Wilders, dictator Mugabe van Zimbabwe, Obama en de presidentsverkiezingen in Amerika en de arrestatie wegens het aanzetten tot haat van tekenaar Gregorius Nekschot waren voor veel tekenaars de belangrijkste onderwerpen van 2008.

De Kunst van Hergé. Deel 2 : 1937 - 1948

Philippe Godin werd geboren in 1944. Hij wordt beschouwd als een van de grootste kenners van het leven en werk van Hergé. Hij bestudeert Hergés kunst al meer dan dertig jaar en publiceerde diverse boeken over hem. Hij kende Hergé persoonlijk en heeft gesprekken gevoerd met veel van diens vrienden en collega's.
Goscinny, bedenker van Asterix'avonturen.
Een biografie door Pascal Ory

René Goscinny (1926-1977) was een humoristisch genie en een van de belangrijkste stripauteurs ooit, het lijkt ondertussen een cliché. Toch was de weg naar succes en de ontplooiing van zijn talenten voor de man verre van vanzelfsprekend. En bovendien realiseerde hij zijn hele œuvre en roem in een relatief korte tijd, want toen hij in 1977 voortijdig stierf was hij nog maar pakweg twee decennia goed op dreef. Sorbonne-academicus Pascal Ory hijst de herinnering aan het leven en werk van een Franse reus op een gedegen en persoonlijke manier op een schild in de biografie Goscinny, bedenker van Asterix’ avonturen.  De auteur heeft de kunstenaar persoonlijk gekend. In deze biografie gaat hij diep in op de familiegeschiedenis, het gezin en de collega's van Pilote, het Franse striptijdschrift waar Goscinny als hoofdredacteur aan verbonden was. Een aanrader voor wie de ware geschiedenis achter deze heldenreeks wil ontdekken.
Tovenaars en Heksen Tekenen.
Christopher Hart

Magische fantasy heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Machtige tovenaars, angstaanjagende demonen, meisjesheksen en vuurspuwende draken, je komt ze steeds vaker tegen in boeken, film en games. Chris (Christopher) Hart, bekend van diverse strip- en mangatekenboeken, begint op de voor hem vertrouwde manier met enige karakteristieke gezichtstrekken. Vervolgens gaat hij in op diverse voorbeelden van tovenaars, duistere wezens, heksen, dieren en magiers. Met behulp van de stap voor stap instructies zijn de tientallen illustraties na te tekenen. Zeer aantrekkelijk vormgegeven met veel tips en alternatieven om zelf een nieuwe creatie te vormen.
Perspectief Tekenen & Schilderen.
Phil Metzger

Aanleiding voor dit boek is de ontdekking van kunstschilder en auteur Janet Shearer (bekend om haar muurschilderingen) hoe belangrijk perspectief is in figuratieve schilderijen en tekeningen. Na de inhoud en inleiding volgen zeven hoofdstukken waarin men allereerst kennis maakt met basisbegrippen als horizon en ooghoogte, het beeldvlak en verdwijnpunten. Daarna wordt o.a ingegaan op het tekenen van schaduw en weerspiegeling, gebouwen, bogen en zuilen. Verder wordt aandacht besteed aan atmosferisch perspectief, verkort perspectief en hoe je door middel van kleuren perspectief kunt suggereren. Tot slot enkele onderwerpen voor gevorderden zoals schaalverdeling en horizontale en verticale projecties. De onderwerpen worden door Shearer op een eenvoudige manier benaderd en aan de hand van praktische stap voor stap oefeningen met duidelijke kleurenfoto's en tekeningen uitgelegd.
Bruxelles 20 ans , 20 auteurs / Brussel 20 jaar, 20 auteurs.   Alain Goffin

In 2009 zal het Brussels Gewest twintig jaar oud zijn.
Om deze verjaardag te vieren, en in het kader van het themajaar BRUSSELS 2009 BD COMICS STRIP, kregen 20 hedendaagse auteurs het verzoek om hun grafische kijk op Brussel te geven in een boek met de titel «Brussel: 20 jaar / 20 auteurs». De twintig auteurs, die graag op het voorstel ingingen, zijn François Avril, Philippe Berthet, Émile Bravo, Renaud Colin, Nicolas de Crécy, Johan De Moor, André Geerts, Dominique Goblet, Sacha Goerg, Jean-Claude Götting, André Juillard, Régis Lejonc, Jacques de Loustal, Cédric Manche, Vincent Mathy, David Merveille, Ever Meulen, François Schuiten, Thierry Van Hasselt en Bernar Yslaire.Stap voor Stap Tekenen.
Douglas C. Dubosque

Stap voor stap tekenen is een praktijkgerichte handleiding. Aan de hand van meer dan 1000 illustraties wordt systematisch uitgelegd hoe je het beste kan tekenen. Stapsgewijs krijgt de lezer uitleg over theoretische zaken en materiaalkeuze. De onderwerpen lopen uiteen van dieren en fantasyfiguren tot aan auto's en perspectief tekenen.
Dit 384 pagina´s dikke boek is een bundeling van 7 eerder verschenen losse delen. Met zijn vele tips en technieken is dit boek uitermate geschikt voor zowel beginners als gevorderden.
Suske en Wiske. De Fantasievolle Vertellers.
Linda Jansen

Boek uitgegeven naar aanleiding van de jubileum tentoonstelling 65 jaar Suske en Wiske in het Limburgs Museum Venlo.
Vanaf 1945 getekend door Willy Vandersteen en zijn opvolgers. Waren in het in eerste instantie typisch Vlaamse verhalen, al snel werd ook de Nederlandse markt bediend. De ontwikkeling van de figuren en de avonturen, maar ook van de uitvindingen van Barabas, van allerlei technologische snufjes en zelfs van het taalgebruik van de helden geeft een mooie kijk op de geschiedenis van de afgelopen 65 jaar.

Enkele bomen uit het Bommel Bos.
Rob Godthelp

Rob Godthelp schreef al eerder een voorwoord bij de schooluitgave van "De Bovenbazenan" (1973), terwijl hij daarvóór al in Bulkboek pleitte voor het toelaten van de Bommelverhalen op de literatuurlijst. In 1975 verscheen "Heer Bommel en de functie van de ironie" en ter gelegenheid van Toonders afscheid van heer Bommel verscheen "De eigen taal van Marten Toonder" (1995) in "Als je begrijpt wat ik bedoel", een uitgave het Genootschap Onze Taal. Dit artikel werd later uitgebreider opgenomen in Concept met de titel "Toonders Ideolect" (2000). Al deze publicaties zijn analyses van het taalgebruik in de Bommelstrip.
Ook in dit boek is een hoofdstuk gewijd aan de taal, overigens zonder dat de auteur in herhaling vervalt. Dit keer komen andere talige aspecten aan bod, terwijl daarnaast aandacht wordt geschonken aan het verhaalbegin en aan Toonders betrokkenheid bij mens en maatschappij.
Getekend door een Academisch leven. Een halve eeuw Kees Willemen.
Jan Blaauw

Kees Willemen (1943) is politiek tekenaar en journalist. Zijn werk verscheen onder andere in de Volkskrant, Trouw, Nieuwsblad van het Noorden en De Waarheid. Zijn getekend commentaar op de zeden en gewoonten van het universitaire bestaan omspannen een voor Nederland unieke periode: van het kabinet-De Quay in 1959 met Cals als minister van Onderwijs tot Ronald Plasterk.
Een slordige vijftienduizend tekeningen van Kees Willemen zijn inmiddels in druk verschenen. Gedurende vijftig jaar werden politici, professoren en studenten van allerlei pluimage neergezet door een met geslepen potloden gewapende verbeelding. Vijf decennia Nederlands hoger onderwijs tekenden Willemen terwijl Willemen dat hoger onderwijs tekende. Een portret van beide.
Leerzame prentjes voor de Jeugd.
J.G.L. Thijssen
Prenten met voorstellingen van bordeelbezoek, oorlogsgeweld, publieke lijfstraffen en andere minder geschikte taferelen werden in vroeger eeuwen door schoolmeesters uitgereikt aan kleine kinderen. Veranderende pedagogische denkbeelden aan het einde van de Verlichting hebben ertoe geleid dat rond 1800 een ander soort prenten werd vervaardigd, zogeheten schoolprenten, of 'leerzaame prentjens voor de jeugd'. Over Nederlandse schoolprenten is nog maar weinig bekend. Het zijn de kleinere voorlopers van de latere schoolwandplaten, die in veel klaslokalen werden opgehangen.
In dit boek worden alle zestig schoolprenten van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen afgebeeld. De zes rijk geïllustreerde hoofdstukken voorafgaand aan deze prenten geven een uitgebreide toelichting op de geschiedenis, het ontstaan en de ontwikkeling van deze Nederlandse schoolprenten vanaf de Verlichting tot in de tweede helft van de negentiende eeuw.
Hoe je een geboren leider wordt.

Het is de droom van elke manager: een geboren leider zijn. Frank Schaper herleidt in dit boek de kiem van zijn leiderschap naar zijn vader en de striphelden uit zijn jeugd. Met behulp van 'spiegelneuronen' en 'avatars' verklaart Schaper hoe ieder van ons als geboren volger open staat voor levende en fictieve rolmodellen, vooral tijdens onze eerste twintig levensjaren.
Schaper projecteert zijn hypothese op het leiderschap van onder anderen Mandela, Sarkozy, Churchill, Paus Johannes Paulus II, Stalin, Mao, Bush en Saddam, en gaat daarvoor op zoek naar hun rolmodellen. Stijlen van leiderschap blijken zich voort te planten als onbewuste griepvirussen, in steeds nieuwe gastheren. Schapers onderzoek naar 'de geboren dictator', een perverse vorm van geboren leiderschap met de ooit democratisch gekozen Adolf Hitler als ultiem voorbeeld, is daarom relevant voor hedendaagse kiezers.
Marten Toonder - Dick Matena.
Brieven 1979 - 1991
Wat jij, jonge vriend !

Begin jaren zestig kwam Dick Matena (1943) in dienst van de Toonder Studio's. Marten Toonder (1912-2003) was voor hem in die dagen behalve zijn werkgever ook zijn mentor. Op basis van een wederzijdse bewondering voor elkaars werk, ontstond twintig jaar later een diepgaande en openhartige briefwisseling, die tot enkele jaren voor de dood van Toonder in 2005 zou aanhouden. In fraaie volzinnen en met veel taalgevoel bespreken Toonder en Matena een brede waaier van onderwerpen: science-fiction, beeldende kunst, strips, de plannen voor een Tom Poes-film, religie en metafysica. In totale openheid bekritiseren de beide tekenaars het werk van de ander. Daarnaast is er steeds veel ruimte voor zelfkritiek en zelfspot. Zo is dit boek niet alleen een inkijk in de wereld van twee kunstenaars, maar ook een portret van een bewogen vriendschap.
Home
WEIJEG008
RAVEN003
HARTA042-02
HARTA116-01
HOOFA001
IMPEA001
POLLM005
IJSSEL016
GODDI028
ORYAA003-01
HARTA146
METZG004
DUBOS025
JANSL001
GODTH002
THIJSS001
GOFFI001
BLAAU001
SCHAP001
MATEN015
2010
2011
2009
2008
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020