Comic book Reference Bibliographic Datafile
NIEUWE UITGAVEN 2008
Buth, Leven en Werk
Deze tentoonstellingscatalogus werd uitgegeven ter gelegenheid van de Expo Buth, vader van Thomas Pips te Gent van 30 nov 2007 tot 17 febr 2008 in de Kunsthal Sint-Pietersabdij.
Hierin is een biografie opgenomen van de Gentenaar Léo De Budt. De Buth is een verdienstelijk kunst- schilder die vanaf 1946 voor de krant Het Volk de stripreeks Thomas Pips tekende.  Tijdens de Tour de France van 1947 verscheen een strip van Thomas Pips rondom dit evenement, en maakte Buth populaire cartoons voor Het Volk. In 1962 verscheen een tourkrant als bijlage van Het Volk Rondegazetje, met daarin een zoekplaat over de Tour, waarin een muisje verborgen zat.
De catalogus van de tentoonstelling is tegelijk een biografie en bibliografie van Buth. Het is het uitgangspunt voor een studie van Buth geworden. Een standaardwerk.
Jaar index
Bob Mau. Retrospectieve
Deze overzichtscatalogus bevat een biografie en bibliografie, rijk geïllustreerd met illustraties van de hand van Bob Mau.  De gelijknamige expo vond plaats van 15/3 - 13/4 2008 in het Antverpiagebouw te Brasschaat.  Bob Mau (1926 - 2006), schilder, beeld-houwer en striptekenaar is een natuurtalent dat al jong begon te tekenen en allerlei grafische technieken beheerste om de mooiste portretten en andere voorstellingen te schilderen. Als realistisch tekenaar ontwikkelde hij zich onder invloed van de Expo '58 tot het modernisme. In 1947 kreeg hij zijn eerste illustratie opdracht voor het Bakkersgilde van Antwerpen. Tot de jaren 60 bleef hij stripfiguurstjes ontwerpen en illu-straties maken voor kranten en tijdschriften. In 1959 verscheen de strip "Pits en Kaliber" direct in album. Hieruit ontstond het eerste verhaal van de journaliste Kari Lente De Kidnappers dat in 1962 in de Gazet van Antwerpen werd gepubliceerd. In deze krant verschenen tot 1994 meer dan 100 verhalen, waarvan er 20 in album verschenen.
meer....
30 Jaar Bronzen Adhemar. Een geschiedenis van het Turnhoutse Stripfestival.
De tentoonstellingsgids over 30 jaar Strip Turnhout, van 15/12 2007 tot 13/1 2008 in Stadhuis / Erfgoedhuis te Turnhout. Het boek beschrijft de geschiedenis van de Bronzen Adhemar en het Stripfestival Turnhout waar de prijs wordt uitgereikt, met vele interviews, foto's en illustraties.
In 1974 werd het strpinformatie tijdschrift Ciso-Stripmagazine uitgebracht ( Comics information Service Organisation). De uitgevers stelden in 1977 de Stripgidsprijs in, Hec Leemans en Daniël Jansen (strip Bakelandt) ontvingen het eerste beeldje. In 1991 werd de oranisatie over gedragen aan vzw BAS (Bronzen Adhemar Stichting) en in 2003 kreeg de prijs de status van Vlaamse Cultuurprijs, waar ook een geld bedrag aan verbonden is. Daarvoor werd een nieuwe stichting in het leven geroepen vzw Strip Turnhout.
meer...
Draken tekenen. Hun leefwereld en hun
natuurlijke vijanden.

Christopher Hart is de best verkopende auteur van instructieboeken voor kunstvakken. Hij beschrijft onderwerpen als strip, cartoon en anatomie. Zijn boeken staan bekend om de stap-voor-stap voorbeelden en de recentste illustraties voor animatietekenaars. Van zijn boeken zijn meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht in 17 talen. Chris Hart nam deel aan het Disney Animatie Programma aan The California Institute of Arts en bereikte de graad van Bachelor of Arts aan de New York University's Film School. Hart schrijft regelmatig artikelen voor Cartoonist Profiles, was mede-auteur van de wereldberoemde strip Blondie, en levert bijdragen aan MAD Magazine. Chris Hart woont met zijn vrouw en twee dochters in Westport, Connecticut.
De Kunst van Hergé, schepper van Kuifje.
Dit is de ingekorte en vertaalde versie van het eerste deel van Chronologie d'une oeuvre van kuifjekenner Philippe Goddin. Dit boek is bedoeld om het veelzijdige talent van Hergé te leren kennen. In de periode 1907 tot 1937 waagde Heré zich aan allerlei grafische technieken zoals grafiek, iluistraties, strip, schilderkunst en reclame. Ook de onderlinge verbanden in zijn werk worden zichtbaar zoals terugkerende thema's , de overeenkomsten in de verschillende disciplines en het ontwikkelen van een geheel eigen stijl, later door Joost Swarte Klare Lijn genoemd. Het boek is voorzien van vele nooit eerder gepubliceerde illustraties.
De avonturen van Hergé. Portret van de tekenaar van Kuifje.
Michael Farr begon zijn carrière als journalist bij Reuters en The Daily Telegraph. Op 26-jarige leeftijd ontmoette hij Hergé toen hij als buitenlandcorrespondent in Brussel woonde. Nu is hij een van 's werelds grootste Kuifje-kenners.
Farr maakt gebruik van nooit eerder gepubliceerd materiaal en interviewt Hergé's vrienden en collega's. Hij besteedt aandacht aan de niet aflatende invloed van de cinema op het werk van Hergé: gaande van de slapstick in de jaren '20 over de suspense van de Hitchcock-thrillers, tot en met de eerste films van Spielberg, de enige regisseur die door Hergé in staat werd geacht Kuifje naar het witte doek te brengen. Er is ook aandacht voor zijn werk als graficus en typograaf, zijn advertentiewerk, zijn pogingen om een abstract schilder te worden en zijn bewondering voor de Pop Art van Warhol en Lichtenstein.
Een prachtig geïllustreerd boek.
Bommel Reisgids. in de voetsporen van een Heer van Stand.
De Bommelsaga bestaat uit de 177 verhalen over heer Bommel en Tom Poes van Marten Toonder (1912-2005). De verhalen zijn geschreven tussen 1941 en 1986. Eerst verschenen de verhalen als dagbladafleveringen in verschillende kranten. Maar de Bommelsaga evolueerde al spoedig van een veel gelezen stripverhaal tot volwassen literatuur die leidde tot grote waardering in de literaire wereld. De Bommel Reisgids laat zien hoe het land van heer Bommel en Tom Poes er uit zou kunnen zien.

De gids bevat 15 wandelingen door de stad Rommeldam en omgeving en door de landerijen rondom kasteel Bommelstein, voorts een busrit naar de Mergvallei en een boottocht over zee vanuit Rommeldam en tenslotte 8 excursies naar Stuipendrecht, naar de Zwarte Bergen en door het Donkere Bomen Bos.

Manga - Horror & Occult
Van verleidelijke vampiers tot corrupte Samurai en duistere weerwolven, alle inwoners van het occulte en horrorachtige mangagenre verwelkomen je in hun universum. Dit geweldige boek uit de Mangaserie van bestseller auteur Christopher Hart neemt je mee in de magische wereld van manga, met overzichtelijke stap-voor-stapinstructies en verfijnde, weelderige kleurenillustraties. Prachtige verdorvenheid lonkt en het kwaad zag er nog nooit zo goed uit…
De Reizen van Alex - China
Alex neemt ons mee naar de prachtige gezichten van het oude China. China, dat land aan de andere kant van de wereld kende al in de oudheid een grote expansie en verbluffende verfijning. Met prachtige prenten van de tempel van Confucius, de chinese ceasar 'Quin shi huangdi', het langste bouwerk en een van de wereldwonderen 'De Chinese Muur' , een voorstelling van de oude stad Chang'an, Keizerlijke paleizen van de Han dynastie, komt het oude China tot leven. Natuurgetrouwe reconstructie die elders niet te zien zijn, behalve in de tekeningen van Jacques Martin.
De Stripdagen 2008
De stripdagen 2008 te Houten staan in het teken van 150 jaar Nederlandse strips. Im 1858 verscheen de nederlandse uitgave "De reizen en avonturen van Mijnheer Prikkebeen" (Töpffer) met een vetaling van J. J. Gouveneur. Tijdens deze 40e editie van de stripdagen ontvangt Erik Kriek de 35e Stripschapprijs, zij tekstloze superheldenstrip Gutsman werd zelfs in de VS uitgegeven. Ook stripmakers die aan de wieg hebben gestaan van het nederlandse beeldverhaal ontvangen de laatste jaren een prijs voor hun onvergetelijke werk, de Bulletje en Boonestaak Schaal. In 2008 zijn dat Bob van de Born (Professor Pi) en Jaap Kramer (engeland Vaarders, Scheepsmaat Woeltje). De stripdagen 2008 zijn nog groter van opzet met 7000 m2 stripboekenbeurs, tentoonstelling Mijnheer Prikkebeen, Stripveiling, Stripboekgeschenk en het Schaptheater met onder meer Kuifje speelfilms. meer...
Een Bommelding
Op 13 juni 1998 opende Pim Oosterheert zijn Bommelzolder in Zoeterwoude, een museum dat is gericht op het werk en het leven van Marten Toonder. Dit jaar viert het museum zijn tienjarig bestaan. Pims eigen Toondercollectie vormt de inhoud van het museum. Hij begon ook over zijn passie te publiceren. En zo verscheen van de hand van deze oud-docent geschiedenis in 2005 het Bommellexicon.
In 2005 verscheen ook het Bommelcitatenboek, met daarin een verzameling citaten, gerangschikt naar onderwerp.
In 2008 verscheen tenslotte Een bommelding. Het boekje is in de eerste plaats geschreven voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, pabo's en lerarenopleidingen, maar ook voor iedereen die op zoek is naar meer informatie over de verhalen van Ollie B. Bommel en Tom Poes.
Pim Oosterheert krijgt op 27 september tijdens De Stripdagen de P. Hans Frankfurtherprijs 2008.



Achter de schermen van Blake en Mortimer.
Yves Sente - André Juillard
Dit boek is uitgegeven ter gelegenheid van de expositie van schetsen en aquarellen in Galerie Christian Desbois, Parijs van 29 maart tot 26 april 2008.
Het is een "making of ..." van de albums Het Voronov-Complot, De Sarcofagen van het 6e Continent en Het Heiligdom van Gwondwana. Na Edgar P. Jacobs werd de reeks voortgezet door grote striptekenaars en scenaristen. André Juillard, een van de beste tekenaars van de franse strip (De 7 levens van de Sperwer, Roodmasker) en Yves Sente, uitgever bij Lombard, bijna als debutant-scenarist binnengekomen bij Blake en Mortimer en binnen een paar jaar scenarist voor een aantal gerenomeeerde striptekenaars. In vier albums hebben Juillard en Sente niet alleen het werk van Jacobs in alle zorgvuldigheid voortgezet, maar ook hun eigen ideeën ontwikkeld en nieuwe personagges geintroduceerd. In het boek geven beide comentaren bij eerste opzetten, achtergronden, details en nooit eerder afgedrukte tekeningen en portretstudies.
Heer Bommel en het Para-abnormale.
In 1983 verschenen in het astrologisch kwartaalblad Spica een tweetal artikelen van Willem Venerius over astrologie en strips. Belangrijkste thema in deze artikelen was de invloed van astrologie en I Tjing in de Bommel verhalen van Marten Toonder.
Onlangs (december 2007) verscheen van Willem Venerius een uitgebreid vervolg op de spoortocht uit 1983. Toonder gebruikt elementen uit astrologie, I Tjing en onder andere magie in zijn verhalen maar ook persoonlijk had hij grote belangstelling voor esoterische kennis.De schrijver vond  niet alleen veel meer aanwijzingen voor het gebruik van esoterische elementen in het werk en de autobiografie van Toonder. Hij wist ook al deze elementen in een samenhangende benadering te presenteren.
Toonder gebruikte de esoterische verwijzingen niet alleen  als leuke elementen in het verhaal,  hij geloofde ook zelf  in de betekenis van esoterische kennis. Veel verhalen van Toonder kennen een tweede laag met als thema deze esoterische elementen.
Filter - Strips en Cartoons in Vertaling.

Bij elk plaatje in een strip werken tekst en beeld op elkaar in. Vertaal je de tekst dan verschuift dat weer. Filter bespreekt Asterix, Tardi, Suske en Wiske en de cartoons van Gummbah.

David Colmer Gummbah vertalen in het Engels
Kiki Coumans Tardi in vertaling
Nadine Celotti De stripvertaler als semiotisch onderzoeker
Désirée Schyns Speelsheid en ironie versluierd
Marjane Satrapi’s Persepolis in vertaling
Onno Kosters Asterix en de vertalers
Kiekeboe - Kiekepedia
De Kiekepedia is een uitgebreide selectie van Merho-personages, met beschrijving van hun identiteit en pasfoto, samen met een naamsverklaring. Er staan 691 nevenpersonnages beschreven uit de reeks Kiekeboe n.a.v. de 60e verjaardag van Merho op 24 okt 2008
100 Stripklassiekers die niet in je boekenkast mogen ontbreken.
Jarenlang hield Geert de Weyer, stripkenner en-journalist, in De Morgen de klassiekers van het beeld verhaal uit de twintigste eeuw bij. In dit rijk geïllustreerde overzichtswerk brengt hij de honderd belangrijkste stripboeken bij elkaar en geeft een nadere enthousiaste, kritische en soms verrassende toelichting op een van de belangrijkste nieuwe kunstvormen van de vorige eeuw: het beeldverhaal. Voor dit boek heeft hij alle stukken herzien, geactualiseerd en uitgebreid, waardoor het een uiterst compleet beeld geeft van de belangrijkste strips, striphelden en stripseries van de afgelopen eeuw.
Kuifje Index - 4. Kuifje Pocket, Super Kuifje, Jet.
Stijloefeningen

In december 2007 bracht Strip Turnhout het boek ‘Stijloefeningen, 99 manieren om een verhaal te vertellen’ uit. Daarin onderzoekt de Amerikaanse tekenaar Matt Madden, door een banale anekdote op 99 manieren te vertellen, de grafische en vertelkundige mogelijkheden van het beeldverhaal, en levert een wervelende staalkaart af van de wendbaarheid van het medium. Deze interactieve tentoonstelling die doorheen je hele bibliotheek kan lopen en waarbij je op het einde met computer je eigen strip kan samenstellen, ging op 12 april in première tijdens de cultuurnacht in het Antwerpse Provinciehuis. Vanaf het najaar van 2008 zal ook een educatief dossier voor leerkrachten en leerlingen van de laatste graad van het middelbaar onderwijs beschikbaar zijn.
Zombies, tekenen & schilderen

De huiveringwekkende reeks bloedstollende wezens die de auteur heeft samengesteld zal je inspireren om afschuwelijke verschijningen en weer tot leven gewekte zombies te creëren. Bij elke figuur geeft Keith Thompson een grondige beschrijving, detailtekeningen en aanwijzingen voor speciale technieken. Een heldere stap-voor-stapinstructie laat het creatieve proces zien dat voorafgaat aan elk kunstwerk.
Stripboekgeschenk 2008
De stripboekgeschenkdagen liepen in 2008 van 18 september tot 4 oktober. Bij besteding van 12,50 euro ontvangt de koper het album Suske en Wiske - De Energieke Guiten. Het album bevat een verhaal en een dossier van 22 bladzijden waarin de auteurs worden voorgesteld, geschreven door Gert Jan Pos. Het verhaal De energieke guiten werd eerder in 2005 als speciale uitgave voor het Belgische Electrabel uitgegeven door Standaard Uitgeverij ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de energieleverancier. Het boekje werd destijds kosteloos aan klanten toegestuurd. Het verhaal op scenario van Peter van Gucht en getekend door Luc Morjaeu gaat over een vreemd beestje dat professor Barabas van de dierentuin krijgt. De twee auteurs, die al langer aan Studio Vandersteen verbonden zijn maar sinds 2005 werken aan de reeks Suske en Wiske, zijn de opvolgers van de met veel ophef vertrokken Marc Verhaegen. Het stripboekgeschenk is een initiatief van Stichting Stripboekgeschenk.
De Reizen van Alex - Carthago

Vincent Henin en Jacques Martin brengen in dit deel de klassieke stad Carthago tot leven. De Phoeniciers stichtten de stad in het jaar 814  v.C.
Elissa, de dochter van de koning van Tyr gaf het de naam "Qart Hadasht" (nieuwe stad).  Carthago was een versterkte handelsstad met een unieke haven, van waaruit de Phoeniciers de Middellandse zee beheersten. De macht over de zeehandel werd tussen Romeinen en Phoeniciers in  drie Punische oorlogen uitgevochten. In 146 v.C. werd Carthago veroverd  en door de Romeinen volledig van de kaart geveegd.
Kuhn. Originele tekeningen - Het Geheim van
de Bosplaat


Het boek Kapitein Rob en Het Geheim van de Bosplaat  is een unieke uitgave, met de originele, grote tekeningen, met daarbij handgeschreven tekst in een oplage van 1000 exemplaren.
Voor de uitgave zijn de originele tekeningen gebruikt, in het oorspronkelijke formaat, voorzien van de met de hand geschreven basisteksten van Pieter Kuhn, waarmee hij de verhaallijn aangaf. Zo bracht hij ze naar het Parool voor publicatie in de krant. Daar volgde een gesprek met Evert Werkman, redakteur bij Het Parool om de tekst door te nemen. Er zijn ook druktechnische aanwijzingen op de tekeningen te vinden. De reproductie van de originelen is zodanig uitgevoerd dat ook potloodlijnen en het dekwit nog worden weergegeven. Zo is het tekenproces en zijn last-minute wijzigingen van Pieter Kuhn te volgen. Een uniek boek!
Regen geen bezwaar. Meer stukken over strips.
Joost Pollmann


De hedendaagse strip, zeker in de vorm van de grafische roman, biedt ruim baan voor een 'grijze' vorm van realisme. In deze bundel wordt daarom aandacht besteed aan het serieuze, ambitieuze beeldverhaal, maar dat niet alleen: er staan ook stukken in over Herr Seele en Guust Flater, over strips en homo's, over strips en Islam, over het landschap in de strip en hoe de zon daar schijnt.
Home
DELAE002
ROEYI001
JANSE001
GODDI027
WITSE001
HARTA134
HARTA130
MARTI058
FARRA011
STRIPS036
OOSTE004
MALHE001
VENER001
COLME001
MERHO003
WEIJEG005
WIJNTJ026
MADDE002
THOML003-01
POSAA001
MARTI062
KUHNA001
POLLM007
2010
2011
2009
2008
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020